Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Exupéry, Antoine de Saint - Malý princ (recenze)

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Pohádky jsou stálým zdrojem ponaučení pro kohokoliv kdo je chce číst. Malý princ je postava z knížky, která nikdy neexistovala, Antoine de Saint-Exupéry si ji vymyslel proto, aby nám připomenul, že Malý princ je dětská část v nás, o které bezesporu všichni víme, ale občas ji nedokážeme slyšet. Pohřbili jsme ji pod tíhou své dospělosti, vážnosti a smyslu pro zodpovědnost. Máme ji v sobě všichni. Nejvíce však děti, které touží po tom, aby jim někdo nakreslil beránka a ten někdo pořád nemá čas.
Celým jménem Antoine – Jean – Babtiste – Marie – Roger de Saint – Exupéry se narodil v Lyonu roku 1890 a tragicky zemřel jako letec sestřelený německým letadlem roku 1944. Jeho život i tvorba jsou mimořádně sourodé. Obojí určuje Saint – Exupéryho povolání letce, ale i psychické založení hluboce citlivého a ušlechtilého člověka. Jako pilot různých leteckých společností poznal mnoho exotických míst, v nichž se ocitají jeho hrdinové. Třebaže skeptik, prožívající trvalou úzkost ze zmechanizované civilizace, nepřestává optimisticky věřit v člověka. Jeho dílo, vášnivé a myšlenkově hluboké, vzbudilo živý čtenářský ohlas.
Malý princ v Exupéryho knize je malé, křehké, blonďaté stvoření. Dokáže chápat složitost dospělého světa a přesto se nenechá vystrašit natolik, aby se na svět nedokázal dívat čistýma dětskýma očima. Nikdy ho nezaskočí vyhýbavá odpověď. S tvrdošíjností dítěte se tisíckrát zeptá na to, co ho opravdu zajímá. Dospělý člověk pak nemá jinou možnost, než odpovědět tak, jak to cítí. Pochází z malé planetky. Je tak malá, že každý den musí odštipovat výhonky baobabů. Stromů, které kdyby vyrostly, nevešli by se na jeho malou planetku. Zanechal tam svou růži, se kterou se spřátelil. Odešel na zemi protože se cítil být sám. Ocitl se na poušti během 2. světové války, kam se zřítilo letadlo. Pilot neštěstí přežil. Najednou se u něho objevil malý chlapec a chtěl, aby mu namaloval beránka. Pilot kreslil, ale chlapci se beránek nelíbil. Nakonec tedy pilot nakreslil bedýnku a řekl, že beránek je uvnitř. Malý chlapec se rozzářil. Tak se s tímto chlapcem – Malým princem seznámil. Každý den se pilot dozvídal něco nového o životě Malého prince. Děj je jednoduchý, ale přesto je v každé kapitole nová zápletka, při které si princ uvědomuje podstaty života. Za nejkrásnější kapitolu považuji setkání prince s liškou. Liška chtěla, aby si ji princ ochočil, řekla: „Když si mě ochočíš, budeme potřebovat jeden druhého. Budeš pro mne jediným na světě a já zase pro tebe jedinou na světě.“ Tak si ji Malý princ ochočil a když musel odejít, sdělila mu liška, že je navždy zodpovědný za to, co k sobě připoutal. Malý princ si uvědomil, že tak je to s ním a s jeho růží. Vydal se tedy na cestu. Potkal výhybkáře, u kterého stále jezdily vlaky. Malý princ se ptal proč a výhybkář mu odpověděl, že nikdy nejsme spokojeni tam, kde jsme. K princi se připlazil had a řekl, že se může vrátit na svou planetu. Uštkl ho. Malého prince po chvilce našel pilot a rozloučil se s ním. Potom princ zemřel. Malý princ měl touhu jít do světa dozvědět se moudro od dospělých. Nakonec zjistil, že toho vědí zoufale málo a že jediné, co má smysl je poslechnout vlastní srdce. Vrátit se na svou planetu a celé dny se starat o tu milovanou růži, která je tak pyšná, že ani nedokáže říci, jak moc ho má ráda. Uvědomil si, že každodenní vymetání sopek, odštěpování baobabů a plnění rozmarů květiny je to, co ho ve skutečnosti učiní šťastným. Proto se nechal uštknout hadem a navždy se tak vzdal společnosti dospělých.
Tato kniha je jedinečná také tím, že přesto, že patří mezi pohádky, patří také k celosvětově uznávaným knihám. Líbí se jak dětem, tak i dospělým. Způsobila ve světě velký ohlas. Stejně jako princ jsem si zde uvědomila jedinečnost lidí a přátelství. Kniha obsahuje mnoho citátů a výroků nad jejichž krásou se vždy pozastavím. A proto bych se chtěla přimluvit za Malého prince. Až zase někdy v sobě uslyšíte jeho hlásek, který Vás usilovně prosí, abyste mu nakreslili beránka, neokřikujte ho, neposílejte ho pryč. Najděte si na něj čas, sedněte si, vezměte tužku a nakreslete mu ho. Uděláte mu tím velikou radost.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT